Vigo Call to action Img

Navštívte náš e-shop

Prečo Zelená Káva?

Vďaka prísnemu výberu kávových zŕn, skúsenostiam s prirodzenou extrakciou, unikátnej kontrole kvality a analytickým kontrolám vo všetkých fázach výrobného procesu, Naturex garantuje jedinečné zloženie Svetol® -u, pričom zachováva špecifickosť vybranej variety kávy a zabezpečí konzistenciu aktívnych zložiek.

Káva je jedna z najčastejšie konzumovaných nápojov na svete. Popri vysoko cenenej chuti sa vo vedeckej literatúre čoraz častejšie spomínajú jej blahodarné účinky na zdravie. Medzi zdraviu prospešnými účinkami kávy je pozitívna korelácia medzi množstvom konzumovanej kávy a znížením rizika vývoja diabetes typu 2. Tento pozitívny účinok má káva pravdepodobne vďaka významnému obsahu chlorogénových kyselín. Káva je v skutočnosti hlavným zdrojom chlorogénových kyselín, získaných z potravín:

Potravina Veľkosť vzorky Celkové množstvo chlorogénových kyselín (v mg/vzorka)  
Čerešňa 200g Medzi 94 a 520  
Jablko 200g Medzi 10,8 a 213,4  
Kiwi 100g Medzi 60 a 100  
Artičoka 100g 45  
Baklažán 200g Medzi 10 a 13  
Slivka 200g Medzi 136 a 1 100  
Zalievaná káva 200ml Medzi 524 a 730 *

Káva má pozitívne účinky na naše zdravie, pričom tieto účinky pochádzajú z nápoja, ktorého zloženie nie je dokonalé. Mnoho variet kávy, rôzne spôsoby praženia, rôznorodé spôsoby prípravy nápoja a rozličné zvyky pri konzumácii v celom svete spôsobujú veľkú variabilitu zloženia kávy a z tohto vyplývajúcu rôznorodosť jej nutričnej hodnoty. Preto je dôležité mať prípravok, ktorý má stále zloženie správnych aktívnych zložiek.

 

Aké účinky ma káva?

Epidemiologické štúdie

Epidemiologické štúdie uskutočnené za uplynulých niekoľko rokov na konzumentoch kávy v Európe, Amerike a v Ázii dokázali pozitívnu koreláciu medzi konzumáciou kávy a znížením rizika vzniku diabetes typu 2. Zistilo sa, že jedinci, ktorí vypili viac ako 5 káv denne, mali znížené riziko výskytu diabetes typu 2.

Takisto sa zistilo, že zlepšená tolerancia na glukózu sa môže dať do súvislosti s vysokou mierou konzumácie kávy, preto káva môže súvisieť s regulačným účinkom na glykémiu1.

1 Glykémia: hladina glukózy v krvi. U zdravého človeka na lačno je hodnota okolo 1 g/liter.

Kofeín je najznámejšou aktívnou zložkou nachádzajúcou sa v káve. Je to pre jej schopnosť regulovať glykémiu?

Ukázalo sa, že aj bezkofeínová káva znižuje riziko vzniku diabetes typu 2. Tým sa dokázalo, že na regulácii glykémie sa podieľajú aj iné komponenty prítomné v káve. Aj ďalšie klinické štúdie ukázali, že kofeín nie je jediný aktívnym komponentom kávy, ktorý znižuje riziko vzniku diabetes typu 2. Tieto zistenia sú sľubné, nakoľko sa odporúča obmedzený príjem kofeínu.

Zníženie rizika diabetes typu 2 nemôžeme pripisovať výhradne kofeínu, ale je to pravdepodobne komplexný synergický účinok rôznych zložiek kávy.

Ktoré sú hlavné aktívne zložky kávy podieľajúce sa na regulácii glykémie?

Chlorogénove kyseliny, známe vo vedevcom svete ako aktívne komponenty kávy, zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi. Chlorogénove kyseliny sú aktívne molekuly, prirodzene prítomné v množstve potravín, ktoré sú známe pre svoju schopnosť redukovať uvoľňovanie glukózy z pečene do krvi. Táto ich vlastnosť hrá hlavnú úlohu pri regulácii glykémie. Niektoré štúdie však preukázali, že by bolo potrebné denne vypiť niekoľko stoviek šálok kávy, aby sa tento účinok prejavil. Preto je rozumné zvýšiť denný príjem chlorogénových kyselín pomocou účelovo vytvoreného výživového doplnku.

 

Čo je zelená káva?

Svetol® je výťažok z nepraženej zelenej kávy, ktorý zachováva najdôležitejšie zdraviu prospešné vlastnosti kávy.

Kávovník je nízky strom, plodmi ktorého sú kávové bobule. Súčasťou zberu a spracovania je sušenie bobúľ na slnku niekoľko týždňov, až kým vonkajší obal bobule nepraskne a neuvoľní kávové zrnká. Toto zrnko je zelená káva. Kým sa zelená káva zmení na nápoj, zrnká sa priemyselne pražia. Praženie je proces, počas ktorého sa zelená káva praží niekoľko sekúnd až minút pri vysokej teplote, aby sa dosiahla chuť a aróma kávy.

Proces praženia je zodpovedný za deštrukciu niektorých aktívnych komponentov, ktoré sú prítomné v zelenej káve, najmä chlorogénych kyselín, ktoré sú prospešné Vášmu zdraviu. Pri výrobe Svetol® -u sme vybrali nepražené zrnká zelenej kávy, čím sme zachovali zdraviu prospešné vlastnosti aktívnych zložiek.

Proces Arabica Robusta
Surový prírodný materiál (zelené kávové zrnká) 5,5 – 8,0 % 7,0 – 10,0 %
Bezkofeínová káva (kofeín odstránený pomocou CO 2 ) 5,5 – 8,0 % 7,0 – 10,0 %
Praženie 1,2 – 2,3 % 3,9 – 4,6 %


Ako vyplýva z tabuľky, pražením môže byť zničených až do 70% chlorogenových kyselín.

 

Robusta alebo Arabica

Vďaka tomu, že Svetol® je výťažok zo špecifickej variety zelenej kávy Robusta, obsahuje vysokú hladinu aktívnych zložiek, pochádzajúcich z chlorogénových kyselín.

Pomer medzi celosvetovou produkciou variet kávy je 65 % v prospech variety Arabica voči 35 % v prípade Robusty. Arabica sa pestuje najmä v Strednej Amerike a Južnej Amerike. Arabica je v najväčšom množstve konzumovaná varieta kávy vo forme nápoja pre jej vynikajúcu kvalitu a arómu. Robusta sa typicky pestuje v Strednej a Západnej Afrike, Juhovýchodnej Ázii a v Brazílii.

V porovnaní s Arabicou obsahuje Robusta dvojnásobné množstvo chlorogénových kyselín, zodpovedných pre horkastú chuť kávy, vďaka čomu je Robusta známa pre svoju silnú chuť.

Žiadajte vo Vašej lekárni !

Certification img
Certification img
Certification img
Certification img